Groenten en fruit opslag klimaat

Groenten en fruit opslag klimaat

CA / DCA-opslag - Groenten en fruit blijven langer vers dankzij een gecontroleerde atmosfeer

Johannes Fraundorfer 

 

Om het hele jaar door seizoensgebonden groenten en fruit aan te bieden, moet het fruit enkele maanden worden bewaard. In de commerciële landbouw worden hiervoor gasdichte opslagruimten met een gecontroleerde atmosfeer (CA) gebruikt. In CA-opslag worden de temperatuur, vochtigheid en samenstelling van de opslagatmosfeer nauwkeurig bewaakt en gecontroleerd. Dit betekent dat appels, peren en dergelijke 3 tot 4 keer langer bewaard kunnen worden dan onder normale omstandigheden. Een voorwaarde hiervoor is een exacte meting van de temperatuur, vochtigheid en CO2-concentratie  in het CA-magazijn met behulp van geschikte sensoren.

CA-opslag – Constante omstandigheden verbeteren de opslagcapaciteit

Om ervoor te zorgen dat fruit zo lang mogelijk zijn consistentie, ingrediënten, kleur en smaak behoudt, wordt het bewaard in koelcellen bij constant lage temperaturen en hoge luchtvochtigheid. Daarnaast heeft de samenstelling van de opslagatmosfeer ook een grote invloed op de opslagcapaciteit. Normale lucht bestaat uit ongeveer 78 % stikstof, 21 % zuurstof en kleine hoeveelheden koolstofdioxide (0,04 %) en verschillende inerte gassen. Bij CA-opslag wordt het zuurstofgehalte in de opslagruimte verlaagd tot een constant laag zuurstofgehalte door toevoeging van stikstof, terwijl tegelijkertijd het CO2-gehalte  wordt verhoogd. Dit vertraagt het natuurlijke rijpingsproces en behoudt de kwaliteit van het fruit voor een langere periode.

De ideale samenstelling van de atmosfeer in CA-opslag hangt af van het specifieke fruit- of groentetype. Typische opslagomstandigheden zijn meestal in de volgende bereiken:
 

·         < 2% O2

·         0.5-5 °C

·         0-5% CO2

·         up to 98% RH