Dauwpunt

Dauwpunt berekenen? Voor het meten van het dauwpunt heeft CaTeC diverse dauwpunt transmitters en opnemers, zodat u altijd de juiste meter vindt voor uw toepassing! De dauwpunt opnemers zijn te onderscheiden in transmitters voor de industrie, handmeters en transmitters voor HVAC toepassingen zoals koelplafonds en bewaking van het dauwpunt op koelbuizen van airco systemen. Daarnaast vindt u in het programma dauwpuntopnemers voor perslucht applicaties.

Lees meer Toon minder

Dauwpunt berekenen

Het dauwpunt berekenen is van groot belang bij perslucht installaties voor:

  • Het detecteren van dauwpunt in de leidingen waardoor corrosie ontstaat;
  • Het controleren van medische gassen op droogheid;
  • Het controleren van droge perslucht voor instrumentatie toepassingen;
  • Het beheersen van productieprocessen waarbij het beheersen van het vochtgehalte van groot belang is.

 

Wat is het dauwpunt?

De betekenis van de term ’dauwpunt’ is de temperatuur waarbij lucht compleet verzadigd is met water. Lucht met een koudere temperatuur kan minder waterdamp bevatten, wat betekent dat het dan ook sneller verzadigd is. Als de lucht eenmaal verzadigd is, ontstaat er dauw- of wolkvorming. Het bepalen van het dauwpunt gaat volgens een formule. Gelukkig hoeft deze berekening al lang niet meer met pen en papier gedaan worden. Dauwpuntmeters zijn uitgerust met een ingebouwde calculator die automatisch het dauwpunt in bepaalde situaties berekenen, met uiterst nauwkeurige uitkomsten. Het weten van het dauwpunt van een systeem is cruciaal in applicaties die gebruik maken van perslucht of extreem droge lucht.

 

Relatieve en absolute vochtigheid en het dauwpunt

De vochtigheid van de lucht wordt vaak uitgedrukt in relatieve vochtigheid, wat in tegenstelling tot absolute vochtigheid juist het dauwpunt meeneemt in het berekenen van de vochtigheid. Er is een voorberekende grafiek, die automatisch de dauwpunttemperatuur uitzet tegenover de temperatuur en de relatieve vochtigheid.

 

Dauwpunt transmitters

Wij beschikken over een ruim aanbod aan dauwpunt transmitter modellen zodat u altijd de juiste dauwpuntmeter vindt voor u applicatiegebied. Zo hebben we industriële meters voor uiterst nauwkeurige metingen, geschikt voor lastige omstandigheden zoals onder druk of bij hogere temperaturen. Deze transmitter is beschikbaar met zowel een kunststof als metalen behuizing. Deze zijn uitgerust met een auto kalibratie systeem, wat het mogelijk maakt om nauwkeurig te meten in het gebied van -60 tot 60 ˚C.

 

Dauwpunt meter

Daarnaast hebben wij miniatuur dauwpunt meters met verschillende bereiken, zodat zelfs de kleinste applicaties gemeten kunnen worden. Speciaal voor perslucht en niet-stationaire toepassingen hebben wij de EE355 miniatuur dauwpunt transmitters en de Omniport30, een compacte handmeter.

 

Toepassing Beschrijving
HVAC systemen Bewaken van vochtigheidsniveaus om efficiënte verwarming, ventilatie en airconditioning te waarborgen.
Perslucht systemen Controleren van vocht om corrosie en schade aan apparatuur te voorkomen.
Droogprocessen Optimaliseren van het droogproces om productkwaliteit en efficiëntie te verhogen.
Opslag & transport gevoelige goederen Zorgen voor juiste omstandigheden voor opslag en transport van voedsel, medicijnen, en elektronica.
Meteorologie & weersvoorspelling Meten van dauwpunt voor nauwkeurige weersvoorspellingen en klimaatonderzoek.

 

Dauwpunt monitoren

Onze dauwpunt monitoren controleren de condens aan de buitenkant op leidingen en andere metalen object (zoals koelplafonds en airconditioner leidingen) ter bescherming van corrosie en vochtplekken. Deze meter kan met behulp van een schakelcontact regelsystemen aansturen zodra de metingen een vooringesteld setpoint bereiken, zodat u altijd zeker weet dat alles soepel blijft verlopen.

 

Dauwpunt meten bij CaTeC

Duurzame, nauwkeurige en robuuste dauwpuntmeters. Voor elke applicatie de juiste transmitter of monitor met dauwpuntbewaking. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw situatie? Neem contact met ons op en wij informeren u graag!

Bel mij terug verzoek
  • {{error}}