Licht

Men denkt bij waarnemen vaak aan zien en om te kunnen zien is er licht nodig! Als mens zien we de wereld door onze ogen. Hiermee kunnen we de schoonheid van de natuur aanschouwen. Vormen wij ons een beeld van onze omgeving en onze geliefdes. Maar soms is het schijn wat bedriegt en om een waar beeld te vormen, moet men meten!  

 

Bij CaTeC verkopen we veel verschillende sensoren die aan licht kunnen meten. Licht was lang onbegrepen door de wetenschap. Uiteindelijk is de ware aard van licht achterhaald door de genie Einstein. Licht is namelijk twee dingen tegelijkertijd: Een golf zoals een golf op zee, en een deeltje zoals een stuiterbal. Door dit inzicht werden een aantal mysteries van licht duidelijk en kunnen we nu licht omschrijven uit deze eigenschappen.  

 

Lees meer Toon minder

Een golf:

Dit is hetgeen wat licht een kleur geeft. Als we het over een soort licht hebben zoals rood dan hebben we het over licht met bepaalde golfengtes. Als we het hebben over het lichtspectrum dan wordt licht onderverdeelt in golflengtes. Een mooi voorbeeld hiervan is een spectroradiometer. Een spectroradiometer breekt het licht op basis van diens golflengte en meet de lichtsterkte per golflengte.

 

 

Een deeltje: Licht is een deeltje, hoe meer deeltjes hoe meer licht. Planten gebruiken een lichtdeeltje om CO2 en water om te zetten in plantmassa en zuurstof. Elke plant kent een optimale hoeveelheid waarop fotosynthese optimaal is. Te weinig lichtdeeltjes is natuurlijk niet optimaal, maar als er teveel lichtdeeltjes zijn dan gaat het fotosynthese proces zichzelf in de weg zitten en teveel licht is natuurlijk schadelijk. Je kunt planten afschermen of bijlichten om ervoor te zorgen dat ze hun optimale hoeveelheid licht ontvangen. Dit gebeurd in de praktijk met een PAR sensor. Een PAR sensor is een sensor die de lichtsterkte meet in deeltjes per vierkante meter per seconde. In Nederland zijn wij als een van de eerste die het PAR licht op grote schaal zijn gaan meten en hiermee hebben wij de beste productie van voedsel per vierkante meter ter wereld!  

 

Een golf en een deeltje: De energie van het licht is een combinatie van het lichtdeeltje met diens golflengte. Veel golflengtes zien we niet dus om de energie van licht te bepalen hebben we sensoren nodig. Dit zijn zogeheten globale straling sensoren of pyranometers. Deze sensoren meten in Watt per vierkante meter. Deze zijn belangrijk voor het bepalen van het rendement van zonnepanelen. Het licht van de zon warmt onze aarde op en onze atmosfeer houdt een gedeelte van deze warmte vast, zodat we het ‘s nachts niet te drastisch afkoelt. Hiermee is globale straling een belangrijke parameter om te meten voor klimaat onderzoek

 

Lichtsensoren bij CaTeC

 

PAR (ook wel groeilicht)
PAR staat voor photosynthetic active radiation. In Nederlands: Dit is de hoeveelheid lichtdeeltjes die gebruikt worden voor fotosynthese. De definitie van PAR is al het licht met golflengtes tussen de 400 en 700 nm. Alle golflentes even zwaar gewogen. De eenheid is aantal deeltjes per vierkante meter per seconde

PAR is een van de belangrijkste omgevingsfactoren voor een optimale productie van planten.

 

LUX (ook wel helderheid)

LUX is een mate van zichtbaarheid van verlichting. Let op dat ook zonlicht onder verlichting valt. LUX wordt vaak gemeten om de zonneschermen te regelen en straatverlichting in afgelegen gebieden. LUX is de verlichtingssterkte van een kaars op 1 meter afstand.

 

Globale straling, pyranometer, pyrgeometer

Bij globale straling wordt de energie van licht gemeten, omdat deze sensoren vaak worden toegepast bij zonnepanelen of bij warmte balansen. Deze sensoren kennen een wijde toepassingsgebied. Zo zijn ze belangrijk voor het begrijpen van ons klimaat door de warmte van de zon te meten en de warmte die de aarde uitstraalt te meten, door middel van een netto stralingsmeter. Maar ook bij het verwarmen van een gebouw zoals een kantoor of een kas. Er zijn veel verschillende modellen hierin beschikbaar.

Bel mij terug verzoek
  • {{error}}